top of page
Unknown_edited.jpg

Toth Barbara

Hegedűművész
Oktató

barby96@gmail.com

 

Toth Barbara, született 1996 március 16-án egy magyarországi kisvárosban Makón. A családjában nem voltak felmenői között zenészek, de a zene iránt való érdeklődés már nagyon fiatal korában megmutatkozott.

 

Hét éves korában kezdett hegedű órákat venni a helyi zeneiskolában Bíró Anitától. Egy év múlva már koncerteken szerepelt, kamaracsoportokban játszott és 2 év múlva ő vezette az ifjúsági vonószenekart majd ő lett a legfiatalabb tagja a Makói Szimfonikus Zenekarnak. Kétszer vett részt a Zákányszéki Regionális Hegedűversenyen, ahol mind a kétszer a harmadik helyezést ért el. 2010-ben az Istók Margit Alapítvány Barbarát díjazta a zenei tevékenységeiért.

 

14 éves korában felkerült Budapestre és megkezdte tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, amely a Liszt Ferenc Zeneakadémia Gyakorlóiskolája. Pichner Teréz volt a főtárgy tanárnője a következő 5 évben és emellett Tóth Erikával, Kapás Gézával is sokat dolgozott. Kamarazenében Fejérvári Zoltán volt legnagyobb mestere a konzervatóriumi évek alatt. Vonósnégyesük játszott a budapesti 4-es metróvonal megnyitóján és később fellépői voltak a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak. A quartett később quintetté alakult és számos koncertet adtak az országban miután a Quartetto di Cremona mentorálta őket. Már ekkor számos nemzetközi mesterkurzuson megfordult, amely bátorította őt, hogy külföldi egyetem hallgatója legyen.

 

2019 júliusában szerezte meg első diplomáját a Kölni Zene- és Táncművészeti Egyetemen. Akkori professzora Michael Vaiman volt és az ott töltött négy év alatt sokat dolgozott Prof Hans-Christian Schweiker-rel, Prof Skerdjano Keraj-jal, Adriana Sanchez-zel és Prof Anna Freeman-nel. Mint a Junge Philharmonie Köln tagja sokat koncertezett a régióban, amelyből a legemlékezetesebb a Kölni Philharmóniában adott koncert volt. 2018 nyarán vállalkozott a következő megmérettetésre. Részt vett Lengyelországban egy mesterkurzuson Michael Vaiman és Magdalena Rezler óráit látogatva, amelyet egy nemzetközi hegedűverseny követett. A harmadik Naleczow-i Nemzetközi Hegedűversenyen különdíjban részesítették.

 

Barbara azóta megszerezte mesteri diplomáját a Londoni Királyi Zeneakadémián. 2019 szeptemberében kezdte tanulmányait Pauk György osztályában, majd decemberben Kínai koncertsorozatra indult. Szóló és kamara koncertjei mellett zenei előadásokat tartott, európai kultúránkat képviselte és különböző korosztályokat tanított. Londoni tartózkodása óta tagja lett az ALEPH és a Resonate Chamber Orchestra-nak, az Audentia Ensemble-nek, valamit Magyarországon az Altalena Zenei Platformnak és részt vesz az Altalena Zenei Fesztivál szervezésében is.

 

Tanulmányai befejezése után 2021 őszén ő maga is elkezdte a hangszer oktatását. A North London Conservatoire pedagógusa lett. A tanítás mellett továbbra is koncertezik és nyitott a lehetőségekre és újabb kihívásokra.

bottom of page